İslam Peygamberi Hz Muhammed’in (SAV) “Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır” sözü çörek otunun inançlı bir biçimde ve kitlesel olarak kullanılmasını etkilemesi açısından anlamlıdır. çörek otunun kıymeti daha yeni yeni anlaşılıyor. bütün araştırmalar ve deneyler hep aynı sonucu veriyor. Çörek otu hakikaten ölümden başka her şeye faydalıdır.
Günümüzün modern tıbbı, çörek otu bitkisinin uyarıcı etkisinden faydalanarak farklı grup hastalıkların tedavisine çalışmaktadır. Kullanım yöntemi etkinliği açısından önemlidir. Çörek otu tohumları ve çörek otu yağının hem pek çok sağlıktan sapma durumunda iyileştirici olarak hem de çeşitli hastalıkların önlenmesindeki koruyucu etkisi nedeniyle alternatif tıpta vazgeçilmez bir kaynak olacağı varsayılmaktadır
Çörek Otunun İyileştirici Etkisine İlişkin Bazı Bilgiler Günümüzde modern tıbbın olanakları ne kadar genişlemiş olursa olsun geleneksel uygulamalar varlığını sürdürmektedir.
Bir folklorik tıp uygulama bitkisi olarak çörek otunun insanda gözlemlenen bazı etkileri şöyledir:
Antikanserojen (Kanseri engelleyen, durduran, gerileten)
İmmunomodulator (Bağışıklık sistemini düzenleyici)
Antidiyabetik (Diyabeti tedavi edici)
Antihipertansif (Yüksek tansiyonu tedavi eden)
Antiallerjik (Alerjiyi önleyen)
Antiastmatik (Astıma karşı)
Antidiaretik (İshal kesici/önleyici)
Antienflamatuvar (İltihap önleyici)
Mide hastalıklarında tedavi edici
AİDS’i önleyici
Böbrek hastalıklarını tedavi edici
Kalp ve damarları koruyucu
Kolesterol düşürücü
Antiromatizmal (Romatizma tedavi edici/önleyici)
Antikoagülan (Kanın pıhtılaşmasını önleyici)
Antimikrobiyal (Mikrop aktivitelerini engelleyen)
Antimikotik (Mantar gelişmesini önleyen)
Son yıllarda hem ülkemizde hem de Ortadoğu’da alternatif tıbbın gözde baharatlarından olan çörek otu’nun etkin maddesi thymoquinone’un antikanserojenik etkileri bilinmektedir. Tutankamon’un mezar buluntuları arasında ortaya çıkarılan çörek otu yağına ilişkin örnek, onun eski çağlardan beri kullanıldığı hakkında fikir vermektedir. İyileştirici ve güzelleştirici etkilerinden dolayı Kleopatra tarafından da kullanıldığına ilişkin ipuçları bulunmaktadır. Dioskorides tarafından ağrı kesici ve antihelmentik etkisi, Hipokrat tarafından ise karaciğer hastalıklarında ve sindirim sistemi şikâyetlerini gidermesi amacıyla kullanılmıştır. İbni Sina’nın tıp tarihi açısından önemli bir kaynak olarak kabul gören eseri “Kanun” da çörek otunun metabolizmayı uyaran ve halsizlik-uyuşukluk giderici etkisi vurgulanmaktadır.
Çörek otunun günümüzde tedavi amaçlı olarak faydalanıldığı alanlardan bazılarını da şöyle sıralayabiliriz:
Çörek otunun hem tane hem de yağ formu antimikrobik amaçla kullanılmaktadır
Çörek otu yağı, mantar hastalıklarında antifungal olarak etki göstermektedir
Sitotoksik etkisi nedeniyle zehirlenmelerde sıklıkla antidot olarak kullanılmaktadır
İdrar yolları ve böbrek hastalıklarında ise diüretik etkisinden yararlanılmaktadır.
Mide barsak şikayetlerini gidermede etkilidir.
Çörek otu yağının düz kasları gevşetici özelliği nedeniyle pek çok durumda antispazmodik olarak etki gösterdiği bilinmektedir.
Antitümoral etkisinden dolayı kanser hastalıklarında,
Antiastmatik etkisinden dolayı da göğüs hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Genç kadınlarda çörek otu tohumları ağızdan alındığında adet kanamasını uyarmaktadır.
Menstrüel siklusu düzenlemek ve doğum sırasında da uterus kasılmalarını artırmak için de yararlanılmaktadır.
Emziren genç kadınlar tarafından çörek otu tohumları süt salınımını arttırdığı için kullanılmaktadır.
Çörek otu tohumu taneleri hipertansif/hipotansif etkileri iyi bilindiğinden tansiyonun düzenlenmesinde, yağ metabolizması üzerine olan etkileri nedeniyle kan lipid seviyesinin düzenlenmesinde etkili olmaktadır.
Çocuklarda cilt hastalıklarının tedavisinde, küçük çocuklarda ve genç yetişkinlerde antidiyaretik ve antiemetik olarak kullanılmaktadır.
Çörek otunun genç erişkinlerde antihelmintik olarak kullanıldığı da bilinmektedir.
Çörek otu taneleri ayrıca farenjit, grip, paralizi, karın ağrısı ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Bitkinin tohumları veya yağının şifa verici olması için hem yöntem hem de miktar olarak uygun alınmasına özen gösterilmelidir. Bununla birlikte hangi yaş grubunun hangi rahatsızlıkta ne kadar kullanılacağı konusunda net bilgiler oluşmamıştır.
Çörek otundan fayda bulabilmek için sadece çörek otunu bir kaç kez kullanmak yetmemektedir. Çörek otunu düzenli olarak uzun süre kullanmak gereklidir. Ki bunu Peygamber Efendimiz (sav) çörek otunun ölümden başka her şeye şifa olduğuna işaret ederken "Çörek otuna devam ediniz..." tavsiyesinde bulunarak çörek otunun bu olumlu etkilerinden faydalanabilmek için çörek otu kadar çörek otuna uzun süre ve düzenli olarak devam etmenin de çörek otu kadar önemli olduğunu bildirmişlerdir.
Çoğu rahatsızlıklarda çörek otundan etkili bir sonuç alabilmek için en az 2 ay kullanılması gerekmektedir. Daha güzeli ise 6 ay devam etmektir.
Çörek otu vücudu bir bütün olarak tedavi eder. Sadece belirli hastalıklar için şifalı olan bir bitki değildir. Çoğu hastalıkta yapılan deneyler hep olumlu sonuçlanmıştır. Ama bütün her hastalık içinde çörek otuyla deney yapılmamıştır.
Çörek otu hiç bir ilaç etkileşime girmese de bazı özel durumlarda önemli ölçüde olmasa da yinede ilaçların etkilerini azaltıp artırabilmektedir.
Normalde 2 gram olarak tüketilmesini öneriyordum. Ancak siz isterseniz 5 - 6 gramdan başlayıp 10 grama kadar çıkarabilirsiniz. Bunda bir sakınca olmadığını Dr. Ahmet Toptaş belirtmiştir. Ki bende 5 - 6 gram seviyesinde kullanıyorum günlük ve kendimi çok iyi hissediyorum.düzenli olarak çiğneyerek tüketebilirsiniz
Son olarak böylesine faydalı ve çok kolay ulaşılabilir bir şifa kaynağının herkes tarafından bilinmemesi de gerçekten üzücü ve ilginçtir. Eğer yakınlarınız ile hasta ziyaretlerinde değilde başka sebeplerle bir araya gelmek istiyorsanız bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşmanızı öneririm.
İfade iconEmoticon